Савети за правилну исхрану

Тело је заиста невероватно – свакодневно обнавља ткива и ћелије. Свакој ћелији потребна је одговарајућа исхрана и здраво окружење у којем ће се развијати – што у потпуности зависи од нас. Кад смо веома заузети, често се дешава да угрозимо уравнотежену исхрану и останемо гладни.

Недостатак правилне исхране повећава ниво стреса и утиче на нашу способност да се носимо са проблемима и јасно размисљамо. То може прећи у проблеме са кожом, коса и нокти могу изгубити сјај, може се јавити хроничан бол или можемо постати подложни инфекцијама.

Да бисте остали здрави, покушајте да смањите унос кафе и алкохола, који вам заправо одузимају енергију. Смањите унос слане хране, због тога што со утиче на задржавање воде у ткиву. Покушајте да смањите унос шећера, који ствара погодну подлогу за развој вируса и нездравих ћелија.

Покушајте да повећате количину воде коју дневно попијете и видећете да ћете се осећати боље!

ЧИШЋЕЊЕ ОРГАНИЗМА

Добро унутрашње чишћење може се постићи чашом обичне прокуване воде са кришком свежег лимуна. Можете додати и мало меда, ако желите. Попијте једну чашу сваког јутра и сигурно ћете се осећати свежије. Затим покушајте да замените бар једну шољицу кафе или црног чаја, шољом биљног или зеленог чаја.

ПРИРОДНА ХРАНА

Сувише соли није добро за здравље, стога је боље јести храну која садржи природан натријум и калијум. Један од најбољих извора је целер, зато исецкајте себи целер уместо грицкалица. Бадеми су такође добри, и одлична су храна за мозак (али могу бити токсични ако се поједе претерана количина). Ако га редовно једете, узимајте само по неколико одједном.

 

Десет савета за правилну исхрану:

  1. Јести разноврсну храну.
  2. Одржавати оптималну тежину.
  3. Смањити уношење засићених масних киселина (масти животињског порекла).
  4. Повећати унос полинезасићених масних киселина (ги – пречишћени путер, нерафинисана хладно цеђена уља, путери од семенки – кикирики, сунцокрет, сусам, бадем, лешник, голицабундева).
  5. Смањити унос холестерола (свињска маст, масне врсте меса, масни сиреви, јаја).
  6. Повећати унос сложених угљених хидрата и дијет них влакана (поврће, воће, интегралне житарице).
  7. Редовно уношење течности: вода, чајеви, природни сокови.
  8. Смањити уношење шећера, нарочито белог рафи-нисаног, заменити га медом и малтексом.
  9. Смањити унос соли, посебно стоне кухињске.
  10. Смањити и избгавати унос кафе, алкохола и дувана.